PREVIOUS YEAR APTITUDE QUESTIONS FOR SSC CGL

PREVIOUS YEAR APTITUDE QUESTIONS FOR SSC CGL  PART2

FOR PART 1 CLICK HERE

Question 1. A discount series of 15%, 20% and 25% is equal to the single discount of?

1) 48%

2) 49%

3) 50%

4) 51%

Correct Answer: 49%

Question 2.Rs. 490 is divided among A, B and C such that A’s share is half that of B’s and thrice that of C’s. What is C’s share?

1) Rs.49

2) Rs.147

3) Rs.294

4) Rs.245

Correct Answer: Rs.49

Question 3.A dealer sold an article at 6% loss. Had he sold it for Rs. 64 more, he would have made a profit of 10%. Then the cost of the article is

1) Rs.400

2) Rs.200

3) Rs.164

4) Rs.464

Correct Answer: Rs.400

 

Question 4.There are 1400 students in a school, 25% of those wear spectacles and 2/7 of those wearing spectacles are boys. How many girls in the school wear spectacles?

1) 250

2) 100

3) 200

4) 300

Correct Answer: 250

Question 5.A man can row upstream at 12 km/hr and downstream at 18 km/hr. The man’s rowing speed in stillwater is

1) 15 km/hr

2) 5 km/hr

3) 3 km/hr

4) 10 km/hr

Correct Answer: 15 km/hr

 

Question 6.The value of (ds+t÷ ds) ÷ dt would be

1) d2(s+t)

2) 1

3) 0

4) ds-t

Correct Answer: 1

Question 7.Possible measures of three angles of a triangle are

1) 33°, 42°, 115°

2) 40°, 70°, 80°

3) 30°, 60°, 100°

4) 50°, 60°, 70°

Correct Answer: 50°, 60°, 70°

Question 8.BD and CE are two medians of the triangle ABC. If EO = 7 cm, then the length of CE is

1) 28 cm

2) 14 cm

3) 21 cm

4) 35 cm

Correct Answer: 21 cm

Question 9.

1) 1/√3

2) 1

3) √3

4) 0

Correct Answer: √3

Question 10.The greatest perfect square number of 6 digits is

1) 999001

2) 998001

3) 998009

4) 998101

Correct Answer: 998001

Question 11.The average height of 30 boys out of a class of 50 is 160 cm. If the average height of the remaining boys is 165 cm, the average height of the whole class (in cm) is:

1) 161

2) 162

3) 163

4) 164

Correct Answer: 162

Question 12. Given a – b = 2, a3 – b3 = 26 हो तो (a + b)2 is

1) 9

2) 4

3) 16

4) 12

Correct Answer: 16

Question 13. If X + Y + Z = 9 हो तो (X – 4)3 + (Y – 2)3 + (Z – 3)3 – 3 (X – 4) (Y – Z) (Z – 3) is

1) 6

2) 9

3) 0

4) 1

Correct Answer: 0

Question 14.Three medians AD, BE and CF of ∆ABC intersect at G; Area of ∆ABC is 36 sq cm. Then the area of ∆CGE is

1) 12 sq cm

2) 6 sq cm

3) 9 sq cm

4) 18 sq cm

Correct Answer: 6 sq cm

Question 15.A chord of a circle is equal to its radius. A tangent is drawn to the circle at an extremity of the chord. The angle between the tangent and the chord is

1) 30°

2) 45°

3) 60°

4) 75°

Correct Answer: 30°

Question 16.

1) 1

2) √3

3) 2

4) 1/√3

Correct Answer: 2

Question 17.The difference between simple and compound interest (compounded annually) on a sum of money for 3 years at 10% per annum is Rs. 93. The sum (in Rs.) is:

1) 30000

2) 30300

3) 3000

4) 3030

Correct Answer: 3000

Question 18.The angles of elevation of top and bottom of a flag kept on a flagpost from 30 metres distance, are 45o and 30o respectively. Height of the flag is [taking √3 = 1.732]

1) 12 √3 m

2) 15 m

3) 14.32 m

4) 12.68 m

Correct Answer: 12.68 m

Question 19.Study the following bar-diagram carefully and answer the questions. The bar graph given below shows the foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991 – 1992 to 1998 – 1999.

The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is

1) 2:6

2) 3:4

3) 3:5

4) 4:4

Correct Answer: 3:5

Question 20. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?

1) 95%

2) 110%

3) 115%

4) 124%

Correct Answer: 124%




Question 21. The percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94 is

1) 100

2) 150

3) 200

4) 120

Correct Answer: 100

Question 22. Ratio of the sum of foreign exchange during the years 1991-92, 1992-93, 1993-94 to that during the years 1995-96, 1996-97, 1997-98 is

1) 31: 35

2) 35:31

3) 37:52

4) 52:37

Correct Answer: 37:52

23. A and B together can finish a work in 30 days. They worked for it for 20 days and then B left the work. The remaining work was done by A alone in 20 days more. In how many days can A alone finish the work?

1) 48 days
2) 50 days
3) 54 days
4) 60 days

24. The centroid of an equilateral triangle ABC is G. If AB is 6 cms, the length of AG is

1) √3 cm
2) 2√3 cm
3) 3√2 cm
4) 2√2 cm

25. A merchant changed his trade discount from 25% to 15%. This would increase selling price by

1) 3⅓%
2) 6⅙%
3) 13⅓%
4) 16⅓%

26. If 177 is divided into 3 parts in the ratio 1/2 : 2/3: 4/5, then the second part is

1) 75
2) 45
3) 72
4) 60

27. If percentage of profit made,when an article is sold for Rs.78, is twice as when it is sold for Rs.69, the cost price of the article is

1) Rs. 49
2) Rs. 51
3) Rs. 57
4) Rs. 60

 

28. The ratio between Ram’s age and Rahim’s age is 10:11. What is the age of Rahim in percentage of Ram’s age

1.
2. 110%
3.
4. 111%

Question 29.Gautam travels 160 kms at 32 kmph and returns at 40 kmph. Then average speed is

1) 72 kmph
2) 71.11 kmph
3) 36 kmph
4) 35.55 kmph

Question 30.If x=3/2, then the value of 27x3-54x2+36x-11 is

1) 11⅜
2) 11⅝
3) 12⅜
4) 12⅝

Question 31.If a+b+c = 6 and ab+bc+ca = 1, then the value of bc(b+c) + ca(c+a) +ab(a+b) +3abc is

1) 33
2) 66
3) 55
4) 23

Question 32.If the angles of a triangle are in the ratio of 2:3:4, then the difference of the measure of greatest angle and smallest angle is

1) 20°
2) 30°
3) 40°
4) 50°

Question 33.In ΔABC, ∠A = 90°, AD ┴ BC and AD = BD = 2 cm. The length of CD is

1) 3 cm
2) 3.5 cm
3) 3.2 cm
4) 2 cm

Question 34.

1) Π
2) Π/9
3) Π/2
4) Π/12

Question 35.(251 + 252+253+254+255) is divisible by

1) 23
2) 58
3) 124
4) 127

Question 36.The average of 12 numbers is 9. If each number is multiplied by 2 and added to 3, the average of the new set of numbers is

1) 9
2) 18
3) 21
4) 27

Question 37.

1) 1
2) 3
3) 0
4) 2

Question 38.

1) 4/5
2) 3/5
3) 8/5
4) 1/5

Question 39.The perimeter of two similar triangles ABC and PQR are 36 cms and 24 cms respectively. If PQ = 10 cm then the length of AB is

1) 18 cm
2) 12 cm
3) 15 cm
4) 30 cm

Question 40.In a triangle ABC, AB = 8 cm, AC = 10 cm and ∠B = 90°, then the area of ΔABC is

1) 49 sq.cm
2) 36 sq.cm
3) 25 sq.cm
4) 24 sq.cm

Question 41.

1.
2. 0
3. 1/2
4.

Question 42.The compound interest on Rs. 64,000 for 3 years, compounded annually at 7.5% p.a. is

1) Rs. 14,400
2) Rs. 15,705
3) Rs. 15,507
4) Rs. 15,075

Question 43.The angles of elevation of the top of a temple, from the foot and the top of a building 30 m high, are 60° and 30° respectively. Then height of the temple is

1) 50 m
2) 43 m
3) 40 m
4) 45 m

Question 44.Study the pie-chart given and answer the following questions.

If the miscellaneous charges are Rs. 6000, then the advertisement charges are

1) Rs.12000
2) Rs.27000
3) Rs.90000
4) Rs.25000

Question 45. The central angle of printing charge is x more than that of advertisement charge. Then the value of x is

1) 72°
2) 61.2°
3) 60°
4) 54.8°

Question 46. What should be the central angle of the sector ‘cost of paper’?

1) 22.5°
2) 54.8°
3) 36°
4) 16°

Question 47. The ratio between royalty and binder’s charges is

1) 5:6
2) 5:8
3) 6:5
4) 8:13

 

Question 48.A, B and C can work together for Rs. 550/- A and B together are to do 7/11 of the work. The share of C should be?

Options:
1) Rs. 200
2) Rs. 300
3) Rs. 400
4) Rs. 450

Correct Answer: Rs. 200




Question 49.In Δ ABC, the height CD intersects AB at D. The midpoints of AB and BC are P and Q respectively. If AD = 8 cm and CD = 6 cm, then the length of PQ is?

Options:
1) 3 cm
2) 7 cm
3) 9 cm
4) 5 cm

Correct Answer: 5 cm

Question 50.The price of a chair is Rs. 500. It has been sold at two succesive discounts of 10% each. What is its selling price?

Options:
1) Rs. 400
2) Rs. 405
3) Rs. 415
4) Rs. 425

Correct Answer: Rs. 405

Question 51.The percent profit made when an article is sold for Rs. 78 is twice as much as when it is sold for Rs. 69, the cost price of the article is?

Options:
1) Rs. 60
2) Rs. 51
3) Rs. 55.50
4) Rs. 70

Correct Answer: Rs. 60

 

Question 52.In a Village panchayat society 574 names are enlisted as ‘below poverty level’. If 14% of the villagers are below poverty level, the total number of villagers is?

Options:
1) 4100
2) 4200
3) 4000
4) 3800

Correct Answer: 4100

Question 53.A train 240 meters in length crosses a telegraph post in 16 seconds. The speed of the train is?

Options:
1) 50 Km/hr
2) 52 Km/hr
3) 54 Km/hr
4) 56 Km/hr

Correct Answer: 54 Km/hr

Question 54.If a2+1 = a, then the value of a3 is

Options:
1) 0
2) 1
3) -1
4) 2

Correct Answer: -1

 

Question 55.From an external point two tangents to a circle are drawn. The chord passing through the points of contact subtends an angle72° at the centre. The angle between the tangents is?

Options:
1) 36°
2) 72°
3) 108°
4) 144°

Correct Answer: 108°

Question 56.Length of three line segments isgiven. Is construction of a triangle possible with the segments in the given cases?

Options:
1) 8 cm, 7 cm, 18 cm
2) 8 cm, 15 cm, 17 cm
3) 10 cm, 6 cm, 4 cm
4) 8 cm, 10 cm, 20 cm

Correct Answer: 8 cm, 15 cm, 17 cm

Question 57.If sinθ+ cosecθ=2, then the value of sin-7θ + cosec7θ is

Options:
1) 27
2) 2-7
3) 2
4) 2-1

Correct Answer: 2

Question 58.A man has some hens and some cows. If the total number of heads of hens and cows together is 50 and the nunber of feet of hens and cows together is 142, then the number of cows is

Options:
1) 21
2) 25
3) 27
4) 29

Correct Answer: 21

Question 59.In a class, average height of all students is ‘a’ cms. Among them, average height of 10 students is ‘b’ cms and the average height of the remaining students is ‘c’ cms. Find the number of students in the class. (Here a>c and b>c )

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

 

Question 60.If (a+b-6)2 + a2+b2+1+2b = 2ab+2a, then the value of a is

Options:
1) 7
2) 6
3) 3.5
4) 2.5

Correct Answer: 3.5

Question 61.Two circles of radii 17 cm and 8 cm are concentric. The length of a chord of greater circle which touches the smaller circle is

Options:
1) 15 cm
2) 16 cm
3) 30 cm
4) 34 cm

Correct Answer: 30 cm

Question 62.The least six digit number which is a perfect square is

Options:
1) 100489
2) 100000
3) 100256
4) 100225

Correct Answer: 100489

Question 63.The percentage change of a number when it is first decreased by 10% and then increased by 10% is

Options:
1) 0.1 % increase
2) 1 % decrease
3) 0.1 % decrease
4) No changes

Correct Answer: 1 % decrease

Question 64.

Options:
1) 45°
2) 60°
3) 30°
4) 90°

Correct Answer: 60°

Question 65.If 2y cosθ = x sinθ and 2x secθ – y cosecθ = 3 then what is the value of x2 + 4y2 ?

Options:
1) 4
2) 1
3) 2
4) 5

Correct Answer: 4

Question 66.The difference between compound interest and simple interest on an amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96. The rate of interest per annum is?

Options:
1) 6%
2) 7%
3) 8%
4) 9%

Correct Answer: 8%

Question 67.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions

From this diagram, the ratio of sum of wheat and sugar production to difference in production of rice and tea is

Options:
1) 4:5
2) 5:4
3) 6:1
4) 1:6

Correct Answer: 4:5

Question 68.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions

The production of rice and tea is more/greater than production of wheat by-

Options:
1) 50%
2) 100%
3) 75%
4) 66.6%

Correct Answer: 100%

Question 69.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.

The Central angle of Wheat % is

Options:
1) 48°
2) 98°
3) 110°
4) 108°

Correct Answer: 108°

Question 70.In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.

The total production of Rice, Wheat, sugar and Tea (In Kgs) is 500000 Kgs. The production of Rice in the country is

Options:
1) 175000 Kg
2) 395000 kg
3) 275000 Kg
4) 27500 Kg

Correct Answer: 275000 Kg

Question 71.If 20 men working 8 hours per day can complete a piece of work in 21 days. How many hours per day must 48 men work to complete the same job in 7 days?

Options:
1) 12
2) 20
3) 10
4) 15

Correct Answer: 10

Question 72.

Options:
1) 83°
2) 80°
3) 75°
4) 60°

Correct Answer: 83°

Question 73.A shop keeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of cost price to the printed price of the book is

Options:
1) 45:56
2) 50: 61
3) 99: 125
4) None of these

Correct Answer: 45:56

Question 74.The number of pupils of a class is 55. The ratio of the number of male pupils to the number of female pupils is 5: 6. The number of female pupils is

Options:
1) 11
2) 25
3) 30
4) 35

Correct Answer: 30

Question 75.         5% more is gained by selling a watch for Rs. 350 than by selling it for Rs. 340. The cost price of the watch is

Options:
1) Rs. 110
2) Rs. 140
3) Rs. 200
4) Rs. 250

Correct Answer: Rs. 200

Question 76.If 60% of the students in a school are boys and number of girls is 812, how many boys are there in the school?

Options:
1) 1128
2) 1218
3) 1821
4) 1281

Correct Answer: 1218




Question 77.It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the car is:

Options:
1) 3:5
2) 3:4
3) 4: 3
4) 4: 5

Correct Answer: 3:4

Question 78.

Options:
1) 1
2) -1
3) 0
4) 2

Correct Answer: 0

Question 79.If m + n = 1, then the value of m3 + n3 + 3mn is equal to 

Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4) 3

Correct Answer: 1

Question 80.The maximum number of common tangents that can be drawn to two disjoint circles is

Options:
1) 1
2) 2
3) 4
4) Infinitely many

Correct Answer: 4

 

Question 81.In figure, DE || BC. If DE = 3 cm, BC = 6 cm and area of ΔADE = 15 sq cm, then the area of ΔABC is 

Options:
1) 75 sq cm
2) 45 sq cm
3) 30 sq cm
4) 60 sq cm

Correct Answer: 60 sq cm

Question 82.If cos4θ – sin4θ = 1/3, then the value of tan2θ is

Options:
1) 1/2
2) 1/3
3) 1/4
4) 1/5

Correct Answer: 1/2

Question 83.If a perfect square, not divisible by 6, be divided by 6, the remainder will be

Options:
1) 1, 3 or 5
2) 1, 2 or 5
3) 1, 3 or 4
4) 1, 2 or 4

Correct Answer: 1, 3 or 4

Question 84.A batsman in his 12th innings makes a score of 120, and thereby increase his average by 5. The average score after 12th innings is

Options:
1) 60
2) 55
3) 65
4) 70

Correct Answer: 65

Question 85.

Options:
1) 2
2) 4
3) ±2
4) -2

Correct Answer: 2

Question 86.

Options:
1) 6
2) 12
3) 11
4) 3

Correct Answer: 3

Question 87.The side BC of the ΔABC is extended to the point D. If ∠ ACD = 112° and ∠B = 3/4 ∠A, then the value of ∠B is

Options:
1) 64°
2) 48°
3) 46°
4) 50°

Correct Answer: 48°

Question 88.ΔABC is a right angled triangle, the radius of its circumcircle is 3 cm and the length of its altitude drawn from the opposite vertex to the hypotenuse is 2 cm. Then the area of the triangle is 

Options:
1) 12 sq cm
2) 3 sq cm
3) 6 sq cm
4) 5 sq cm

Correct Answer: 6 sq cm

Question 89.The height of a tower is 50√3 m. The angle of elevation of a tower from a distance 50 m from its feet is 

Options:
1) 30°
2) 45°
3) 60°
4) 90°

Correct Answer: 60°

Question 90.The amount of Rs. 10,000 after 2 years, compounded annually with the rate of interest being 10% per annum during the first year and 12% per annum during the second year, would be (in rupees) 

Options:
1) 11,320
2) 12,000
3) 12,320
4) 12,500

Correct Answer: 12,320

Question 91.The value of tan80° tan10° + sin270° + sin20° is  tan80° tan10° + sin270° + sin20° 

Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4)

Correct Answer: 2

Question 92.The bar graph given below shows the per acre yield (in kg) of different countries. Study the graph carefully and answer the questions 

The average yield of the given countries is

Options:
1) 1321/3
2) 1331/3
3) 1341/3
4) 1351/3

Correct Answer: 1351/3

Question 93.The bar graph given below shows the per acre yield (in kg) of different countries. Study the graph carefully and answer the questions 

By how much percentage is India’s per acre yield more than that of Pakistan’s?

Options:
1) 20%
2) 25%
3) 33 1/3%
4) 35%

Correct Answer: 25%

Question 94.The bar graph given below shows the per acre yield (in kg) of different countries. Study the graph carefully and answer the questions 

Srilanka’s yield (approximately) is what percentof total yield of all the countries?

Options:
1) 17.8%
2) 16.2%
3) 18.2%
4) 15.4%

Correct Answer: 16.2%

Question 95.The bar graph given below shows the per acre yield (in kg) of different countries. Study the graph carefully and answer the questions 

Writing the yields of all countries in ascending order, the difference between the sum of yields of first three countries to that of last three countries is

Options:
1) 200 kg
2) 212 kg
3) 172 kg
4) 162 kg

Correct Answer: 172 kg

Question 96.A and B together can do a piece of work in 12 days while A alone can do the same work in 30 days. B alone can do it in

Options:
1) 18 days
2) 20 days
3) 15 days
4) 22 days

Correct Answer: 20 days

Question 97.

Options:
1) 216
2) 432
3) 512
4) 624

Correct Answer: 512

Question 98.A watch is listed for Rs.230 and is sold at a discount of 12%, then the sale price of the watch is

Options:
1) Rs.27.6
2) Rs.276
3) Rs.202.4
4) Rs.257.6

Correct Answer: Rs.202.4

Question 99.Ravi has a roadmap with a scale of 1.5 cm for 18 km. He drives on that road for 72 km. What would be his distance covered in that map.

Options:
1) 4 cm
2) 6 cm
3) 8 cm
4) 7 cm

Correct Answer: 6 cm

Question 100.The profit (in Rs.) after selling an article for Rs.524 is the same as the loss (in Rs.) after selling it for Rs.452. The cost price of the article is:

Options:
1) Rs.480
2) Rs.485
3) Rs.488
4) Rs.500

Correct Answer: Rs.488

Question 101.A circle and a square have same area. The ratio of the side of the square to the radius of the circle will be:

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

 

Question 102.How long does a train, 75 m long, moving at 60 km/hr take to pass a certain telegraph post?

Options:
1) 3.5 seconds
2) 4.5 seconds
3) 5 seconds
4) 5.4 seconds

Correct Answer: 4.5 seconds

Question 103.

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

Question 104.

Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4) 3

Correct Answer: 1

Question 105.The point equidistant from the vertices of a triangle is called its

Options:
1) incentre
2) circumcentre
3) orthocentre
4) centroid

Correct Answer: circumcentre

Question 106.If one angle of a triangle is equal to half the sum of the other two equal angles, then the triangle is

Options:
1) isosceles
2) scalene
3) equilateral
4) right angled

Correct Answer: equilateral

Question 62.

Options:
1) 3/4
2) 1/4
3) 1/16
4) 1/2

Correct Answer: 1/4

Question 107.The least number, which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3 in each case, but when divided by 9 leaves no remainder, is:

Options:
1) 1677
2) 1683
3) 2523
4) 3363

Correct Answer: 1683

Question 108.A cricketer, whose bowling average was 12.4 runs/wicket takes 5 wickets for 22 runs in a match, thereby decreases his average by 0.4. The number of wickets, taken by him before this match was:

Options:
1) 78
2) 87
3) 95
4) 105

Correct Answer: 95

Question 109.Sum of the factors of 4b2c2 – (b2 + c2 – a2) 2 is 

Options:
1) a + b + c
2) 2(a + b + c)
3) 0
4) 1

Correct Answer: 2(a + b + c)

Question 110.If { 1/2 (a – b) }2 + ab = p (a + b)2, then the value of p is 

Options:
1) p = 4
2) P= 1/2
3) P=1/4
4) p = 2

Correct Answer: P=1/4

Question 111.The sum of two angles of a triangle is 116o and their difference is 24o. The measure of smallest angle of the triangle is 

Options:
1) 38°
2) 28°
3) 46°
4) 64°

Correct Answer: 46°

Question 112.In a Δ ABC, DE || BC. D and E lie on AB and AC respectively. If AB = 7 cm and BD = 3cm, then find BC:DE 

Options:
1) 2:2
2) 3:2
3) 3.5 : 2
4) 7:2

Correct Answer: 3.5 : 2

Question 113.

Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4) -1

Correct Answer: 1

Question 114.The difference between the compound interest and the simple interest on Rs. 6250 at 8% per annum in 2 years is

Options:
1) Rs.30
2) Rs.40
3) Rs.50
4) Rs.60

Correct Answer: Rs.40

Question 115.If the angle of elevation of the top of a pillar from the ground level is raised from 30o to 60o, the length of the shadow of a pillar of height 50√3 will be decreased by 

Options:
1) 60 m
2) 75 m
3) 100 m
4) 50 m

Correct Answer: 100 m

Question 116.Study the following pie-chart and answer the questions.

Budget estimated by a family for their monthly expenses.

Total salary = ₹ 32000 per month

The budget estimated by the family on Clothing and Grocery together is

Options:
1) Rs.8950
2) Rs.8960
3) Rs.8850
4) Rs.8860

Correct Answer: Rs.8960




Question 117.Study the following pie-chart and answer the questions.

Budget estimated by a family for their monthly expenses.

Total salary = ₹ 32000 per month

Due to sudden marriage, the family incurs miscellaneous expenditure of Rs. 3040 in total. Then the increase in the amount under this head from that budgeted is

Options:
1) Rs.810
2) Rs.1738
3) Rs.234
4) Rs.800

Correct Answer: Rs.800

Question 118.Study the following pie-chart and answer the questions.

Budget estimated by a family for their monthly expenses.

Total salary = ₹ 32000 per month

The difference in the amount estimated by the family on Electricity and Call bill is:

Options:
1) Rs.4560
2) Rs.4470
3) Rs.4168
4) Rs.4160

Correct Answer: Rs.4160

Question 119.Study the following pie-chart and answer the questions.

Budget estimated by a family for their monthly expenses.

Total salary = ₹ 32000 per month

The family actually spent Rs.4672 on Grocery. Then the difference in the amount budgeted and spent on grocery is:

Options:
1) Rs.1528
2) Rs.1728
3) Rs.1278
4) Rs.1628

Correct Answer: Rs.1728

Question 120.If 100 cats kill 100 mice in 100 days, then 4 cats would kill 4 mice in how many days?

Options:
1) 4 days
2) 3 days
3) 40 days
4) 100 days

Correct Answer: 100 days

Question 121.

Options:
1) 4.2 cm
2) 3.1 cm
3) 2.8 cm
4) 2.1 cm

Correct Answer: 2.1 cm

Question 122.If two circles touch each other internally. The greater circle has its radius as 6 cm and the distance between the centres of the circles is 2 cm. The radius of the other circle is

Options:
1) 3 cm
2) 4 cm
3) 2 cm
4) 5 cm

Correct Answer: 4 cm

Question 123.An office opens at 10 AM and closes at 5 PM. The lunch interval is 30 minutes. The ratio of lunch interval to the total period of office hours is

Options:
1) 1:7
2) 1:14
3) 7:1
4) 14:1

Correct Answer: 1:14

Question 124.A Bookseller allowed 15% discount on the books sold. Sunil purchased books worth Rs.1500. How much will he have to pay to Bookseller.

Options:
1) Rs.1200
2) Rs.1250
3) Rs.1275
4) Rs.1300

Correct Answer: Rs.1275

Question 125.If the ratio between the profit and sale price of an article is 1:5, then the ratio between the sale price and the cost price of that article is:

Options:
1) 3:2
2) 4:3
3) 5:4
4) 6:5

Correct Answer: 5:4

Question 126.What percent of 1 day is 36 minutes?

Options:
1) 25%
2) 2.5%
3) 3.6%
4) 0.25%

Correct Answer: 2.5%

Question 127.

Options:
1) 60 km/hr
2) 30 km/hr
3) 40 km/hr
4) 50 km/hr

Correct Answer: 40 km/hr

Question 128.At what percent of simple interest will a sum of money double itself in 15 years?

Options:
1)

2)

3)

4) 6%

Correct Answer:

Question 129.

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

 

Question 130.If x2+y2+z2 = 14 and xy + yz + zx = 11, then the value of (x+y+z)2 is

Options:
1) 16
2) 25
3) 36
4) 49

Correct Answer: 36

Question 131.

Options:
1) 2/3
2) 4/3
3) 2
4) 8/3

Correct Answer: 4/3

Question 132.A positive number when decreased by 4, is equal to 21 times the reciprocal of this number. The number is:

Options:
1) 3
2) 7
3) 5
4) 9

Correct Answer: 7

Question 133.

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

Question 134.

Options:
1) 8
2) 7
3) 6
4) 5

Correct Answer: 6

Question 135.

Options:
1) 48
2) 1792
3) 4096
4) 570

Correct Answer: 4096

Question 136.In a triangle PQR, PQ = PR and ∠Q is twice that of ∠P. Then ∠Q is equal to

Options:
1) 72°
2) 36°
3) 144°
4) 108°

Correct Answer: 72°

Question 137.If the length of a chord of a circle is 16 cm and is at a distance of 15 cm from the centre of the circle, then the radius of the circle (in cm) is:

Options:
1) 15
2) 16
3) 17
4) 34

Correct Answer: 17

Question 138.On 24th May 2008 the maximum temperature of Delhi, Kolkata and Mumbai were recorded as 35°C, 33°C and 34°C respectively. What was the maximum temperature of Chennai so that the average maximum temperature of those cities would be 35°?

Options:
1) 34° C
2) 35° C
3) 36° C
4) 38° C

Correct Answer: 38° C

Question 139.The diameter of a sphere is twice the diameter of another sphere. The curved surface area of the first and the volume of the second are numerically equal. The numerical value of the radius of the first sphere is

Options:
1) 3
2) 24
3) 8
4) 16

Correct Answer: 24

Question 140.The thread of a kite makes 60° angle with the horizontal plane. If the length of the thread be 80 m, then the vertical height of the kite will be

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

Question 141.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 2000

How many more people are involved in service than in trade ?

Options:
1) 3660
2) 2660
3) 1660
4) 660

Correct Answer: 2660

Question 142.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 20000

The ratio of the people involved in service to that of industry is

Options:
1) 1:2
2) 2:3
3) 3:4
4) 3:2

Correct Answer: 2:3

Question 143.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 20000

The sectorial angle made by the people involved in service in the given pie-chart is

Options:
1) 36°
2) 90°
3) 72°
4) 108°

Correct Answer: 72°

Question 144.Study the pie chart carefully and answer the questions. The pie chart represents the percentage of people involved in various occupations. Total number of people = 20000

The difference between the maximum number of people involved and minimum number of people involved in various professions is

Options:
1) 2640
2) 3640
3) 6320
4) 5320

Correct Answer: 5320

Question 145.The sum of two positive integers is 80 & difference between them is 20. Then what is difference of squares of those numbers ?

Options:

1) 1400
2
) 1600
3
) 1800
4
) 2000


Correct Answer:
 1600




Question 146.The difference between the selling prices of an article sold at 4% and 3% profits is 3. The cost price of the article is :

Options:

1)  400
2
)  350
3
)  300
4
)  100


Correct Answer:
  300

Question 147.In a school there are 1500 students, 44% of them are girls. Monthly fee of each boy is  540 and fee of each girl is 25% less than that of a boy. The sum of fees of boys & girl is 

Options:

1)  720600
2
)  720800
3
)  720900
4
)  721000


Correct Answer:
  720900

Question 148.The time for a train of length 110 metres running at the speed of 72 km/hr to cross a bridge of length 132 metres is

Options:

1) 9.8 sec
2) 12.1 sec
3) 12.42 sec
4) 14.3 sec

Correct Answer:
 12.1 sec

Question 149.



Options:

1) 1
2
) 0.4087
3
) 0.73
4
) 0.27


Correct Answer:
 1

Question 150.



Options:

1) 1
2
) -1
3
) 0
4
) -2


Correct Answer:
 -2

Question 151.In a circle, two arcs of unequal length subtend angles in the ratio 5:3. If the smaller angle is 45° then the measure of other angle in degrees.

Options:

1) 75°
2
) 72°
3
) 60°
4
) 78°


Correct Answer:
 75°

Question 152.The orthocentre of an obtuse-angled triangle lies

Options:

1) inside the triangle
2) outside the triangle
3) on one side of a triangle
4) none of these

Correct Answer:
 outside the triangle

Question 153.If a.sin 45°.cos 45°.tan60° = tan245° – cos60° then find the value of a ?

Options:

1)

2)

3
) 1
4
)



Correct Answer:

Question 154.Ganesh, Ram and Sohan together can complete a work in 16 days. If Ganesh and Ram together can complete the same work in 24 days. The number of days Sohan alone takes, to finish the work is

Options:

1) 40
2
) 48
3
) 32
4
) 30


Correct Answer:
 48

 

Question 155.The radius of base of a right circular cone is 6cm and its slant height is 10cm. Then its volume is

(use Π = 22/7 ) 

Options:

1) 301.71 cm3
2) 310.71 cm3
3) 301.17 cm3
4) 310.17 cm3

Correct Answer:
 301.71 cm3

Question 156.A shop keeper allows 20% discount on the marked price on his articles. Find the marked price of an article for which he charges  740

Options:

1)  725
2
)  875
3
)  925 
4
)  1040


Correct Answer:
  925

Question 157.A truck covers a distance of 550 metres in one minute where as a bus covers a distance of 33 km in 3/4 hours. Then the ratio of their speeds is

Options:

1) 1:3
2
) 2:3
3
) 3:4
4
) 1:4

Correct Answer: 3:4

Question 158.Seven years ago, the average age of A, B and C was 51 years. If A is 3 years older than B and B is 3 years older then C then the present ages of A, B and C are ( in year) 

Options:

1) 61, 58 and 55
2) 54, 51, and 48
3) 55, 58, and 61
4) 48, 51 and 54

Correct Answer: 61, 58 and 55

Question 159.If a2 + b2 + c2 = 14 and a + b + c = 6, then the value of (ab + bc + ca) is,

Options:

1) 11
2
) 12
3
) 13
4
) 14


Correct Answer:
 11

Question 160.



Options:

1) 1
2
) 0
3
) -1

4) 2

Correct Answer:
 0




Question 161.If O is the centre of a circle of radius 5 cm. At a distance of 13 cm from O, a point P is taken. From this point, two tangents PQ and PR are drawn to the circle. Then , the area of quadrilateral PQOR is 

Options:

1) 60 cm2
2) 32.5 cm2
3) 65 cm2
4) 30 cm2

Correct Answer: 60 cm2

Question 162. A, B and C are three points on a circle with centre O. The tangent at C meets BA produced at T. If ∠ATC = 30° and ∠ACT = 48°,then what is the value of ∠AOB ?

Options:

1) 78°
2
) 96°
3
) 102°
4
) 108°


Correct Answer:
 108°

Question 163.If 3sinθ+ 4cosθ = 5 (0< θ sinθ is

Options:

1)

2
)

3
)

4
)

Correct Answer:

Question 164.Two men standing on same side of a pillar 75 metre high, observe the angles of elevation of the top of the pillar to be 30° and 60° respectively the distance between two men is 

Options:

1)

2) 100
3)

4)


Correct Answer:

Question 165.The difference between compound interest and simple interest on Rs. 5000 for 2 years at 8% per annum payable yearly is 

Options:

1) Rs.30
2
) Rs.31
3
) Rs.33
4
) Rs.32


Correct Answer:
 Rs.32

Question 166.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.

If the total amount spent on sports during the year was ₹ 15,000,000, the amount spent on cricket and hockey together was

Options:

1) 6000000
2
) 5000000
3
) 3750000
4
) 7500000


Correct Answer:
 6000000

Question 167.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.

If the total amount spent on sports during the year was ₹ 12,000,000 , how much was spent on basket ball ?

Options:

1) 1250000
2
) 1000000
3
) 1200000
4
) 1500000


Correct Answer:
 1500000

Question 168.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.

The ratio of the total amount spent on football to that spent on hockey was

Options:

1) 1:15
2
) 1:1
3
) 15:1
4
) 3:2


Correct Answer:
 1:1

Question 169.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.

What is the central angle for the tennis .

Options:

1) 36°
2
) 63°
3
) 33°
4
) 66°


Correct Answer:
 36°

Question 170.X can do a piece of work in ‘p’ days and Y can do the same work in ‘q’ days . Then the number of days in which X and Y can together do that work is

Question 171.A shopkeeper marks his goods 40% above the cost price and allows a discount of 25% on it. His gain % is

Options:
1) 5%

2) 10%
3) 15%
4) 20%

Correct Answer: 5%

Question 172.The ratio of the ages of two boys is 3:4. After 3 years, the ratio will be 4:5.The ratio of their ages after 21 years will be

Options:
1) 14:17

2) 17:19
3) 11:12
4) 10:11

Correct Answer: 10:11

Question 173.The cost price of 25 books is equal to the selling price of 20 books. The profit percent is

Options:
1) 20%

2) 22%
3) 24%
4) 25%

Correct Answer: 25%

Question 174.One number is 25% of another number. The larger number is 12 more than the smaller. The large number is

Options:
1) 48

2) 16
3) 4
4) 12

Correct Answer: 16

Question 175.A train 500 m long, running at a uniform speed, passes a station in 35 sec. If the length of the platform is 221 m, the speed of the train in km/hr is

Options:
1) 721/35

2) 74.16
3) 24.76
4) 78.54

Correct Answer: 74.16

Question 176.If the simple interest on Rs. 400 for 10 years is Rs. 280, then rate of interest per annum is

Options:
1) 7%
2) 7 ½ %
3) 7 ¼ %
4) 8 ½ %

Correct Answer: 7%

Question 177.

Options:
1) -1

2) 1
3) 0
4) 1/2

Correct Answer: 1

Question 178.

Options:
1) 1/5

2) 1/6
3) 5
4) 6

Correct Answer: 1/6

Question 179.G and AD are respectively the centroid and median of the triangle ΔABC.The ratio AG:AD is

Options:
1) 3:2

2) 2:3
3) 2:1
4) 1:2

Correct Answer: 2:3

Question 180.A point P lying inside a triangle is equidistant from the vertices of the triangle. Then the triangle has P as its

Options:
1) Centroid

2) Incentre
3) Orthocentre
4) Circumcentre

Correct Answer: Circumcentre

Question 181.If sinθ + cosθ = 1, then the sinθ cosθ is equal to

Options:
1) 0
2) 1
3) ½
4) -½

Correct Answer: 0

Question 182.If 7 times the seventh term of an Arithmetic Progression (AP) is equal to 11 times its eleventh term, then the 18th term of the AP will be

Options:
1) 1

2) 0
3) 2
4) -1

Correct Answer: 0

Question 183.The average age of eight teachers in a school is 40 years. A teacher among them died at the age of 55 years whereas another teacher whose age was 39 years joins them. The average age of the teachers in the school now is (in years)

Options:
1) 35

2) 36
3) 38
4) 39

Correct Answer: 38

Question 184.

Options:
1) 0

2) 1
3) 2
4) 3

Correct Answer: 2

Question 185.

Options:
1) 3/4

2) 4/5
3) 5/8
4) 7/8

Correct Answer: 7/8

Question 186.Two equal circles of radius 3 cm each and distance between their centres is 10 cm. The length of one of their transverse common tangent is

Options:
1) 7 cm

2) 9 cm
3) 10 cm
4) 8 cm

Correct Answer: 8 cm

Question 187.

Options:
1) 90o

2) 45 o
3) 60 o
4) 75 o

Correct Answer: 90o

Question 188.

Options:
1) 4/3

2) 3/4
3) 5/3
4) 3/5

Correct Answer: 3/5

Question 189.A sphere has the same curved surface area as a cone of vertical height 40 cm and radius 30 cm. The radius of the sphere is

Options:
1) 5√5 cm

2) 5√3 cm
3) 5√15 cm
4) 5√10 cm

Correct Answer: 5√15 cm

Question 190.The angle of elevation of the top of a tower from a point A on the ground is 30˚. On moving a distance of 20 metres towards the foot of the tower to a point B, the angle of elevation increases to 60˚. The height of the tower in metres is

Options:
1) √3
2) 5√3
3) 10√3
4) 20√3

Correct Answer: 10√3

Question 191.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions

If the price of gold in 2013 is Rs. 31,500 per 10 gram, then the price of gold in 2011 per 10 gram is

Options:
1) Rs.17000

2) Rs.17500
3) Rs.18000
4) Rs.18500

Correct Answer: Rs.17500

Question 192.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions

The ratio of the price of gold in the two years 2010 and 2013 is

Options:
1) 1:2

2) 1:3
3) 1:4
4) 1:5

Correct Answer: 1:3

Question 193.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions

The percentage of increase in the price of gold from the year 2011 to 2013 is

Options:
1) 50%

2) 60%
3) 70%
4) 80%

Correct Answer: 80%

Question 194.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions

The ratio of percentage of increase in price of gold from 2011 to 2012 and 2012 to 2013 is

Options:
1) 6:5
2) 7:5
3) 8:5
4) 9:5

Correct Answer: 7:5

Question 195.If 4/5th of a number exceeds its 3/4th by 8. then the number is :
किसी संख्‍या का 4/5 भाग उसके 3/4 से 8 अधिक हो तो संख्‍या क्‍या है ?

Options:

1) 130
2) 120
3) 160
4) 150

Correct Answer: 160

Question 196.The rate of discount being given on a shirt,where selling price is Rs. 546 after deducting a discount of Rs. 109 on its marked price, is
एक कमीज पर दी जा रही छूट की दर क्‍या होगी जिसका विक्रय मूल्‍य उसके अंकित मूल्‍य पर Rs. 109 की छूट काटने के बाद Rs. 576 हो ?

Options:

1) 14%
2) 18%
3) 15%
4) 16%

Correct Answer: 16%

Question 197.If the ratio of two numbers is 1:5 and their product is 320, then the difference between the squares of these two numbers is
यदि दो संख्‍याओं का अनुपात 1:5 हो ओर उनका गुणनफल 320 हो, तो इन दो संख्‍याओं के वर्गों के बीच अंतर कितना होगा ?

Options:

1) 1024
2) 1256
3) 1536
4) 1435

Correct Answer: 1536

Question 198.Numbers of boys and girls are ‘x’ and ‘y’ respectively ; ages of a girl and a boy are ‘a’ years and ‘b’ years respectively. The average age (in years) of all boys and girls.
लड़कों एवं लड़कियों की संख्‍या क्रमश: ‘x’ और ‘y’ है। एक लड़की और एक लड़के की आयु क्रमश: ‘a’ वर्ष और ‘b’ वर्ष है। सभी लड़कों और लड़कियों की औसत आयु कितनी ( वर्षो में ) है ?

Question 199.A man bought 30 defective machines for Rs. 1000. He repaired and sold them @ Rs. 300 per machine. He got profit of Rs. 150 per machine. How much did he spend on repairs ?(in Rupees)
एक व्‍यक्ति ने 30 खराब मशीनें Rs. 1000 में खरीदी। उसने उनकी मरम्‍मत करा कर उन्‍हें Rs. 300 प्रति मशीन की दर से बेच दिया। उसे Rs. 150 प्रति मशीन लाभ हुआ। उसने मरम्‍मत पर कितने रूपये खर्च किए ?

Options:

1) 5500
2) 4500
3) 3500
4) 2500

Correct Answer: 3500

Question 200.x is 5 times longer than y. The percentage by which y in less than x is :
x,y से 5 गुना लंबा है। y,x से कितने प्रतिशत कम है ?

Options:

1) 50%
2) 40%
3) 80%
4) 70%

Correct Answer: 80%

Question 201.A motor cycle gives an average of 45 km per litre. If the cost of petrol is Rs. 20/litre. The amount required to complete a journey of 540 km is, (in Rupees)
एक मोटर साईकिल 45 कि.मी./लीटर का औसत देती है। यदि पेट्रोल की कीमत Rs. 20 प्रति लिटर है, तो 540 कि.मी. की यात्रा पूरी करने में कितनी राशि की (रू. में ) आवश्‍यकता होगी ?

Options:

1) 120
2) 360
3) 200
4) 240

Correct Answer: 240

Question 202.A sum of money amounts to Rs. 6655 at the rate of 10% compounded annuallly for 3 years. The sum of money is
कोई धनराशि 10% चक्रवृद्धि वार्षिक दर पर 3 वर्ष में Rs. 6655 हो जाती है। धनराशि कितनी है ?

Options:

1) Rs.5000
2) Rs.5500
3) Rs.6000
4) Rs.6100

Correct Answer: Rs.5000

Question 203.


Options:

1) 48
2) 52
3) 55
4) 58

Correct Answer: 52

Question 204.

Options:

1) 7
2) 11
3) 23
4) 27

Correct Answer: 7

Question 205.

Options:

1) 1
2) 13
3) 27
4) 25

Correct Answer: 25

Question 206.If ‘O’ is the incentre of the Δ PQR. If ∠POR = 115°,then value of ∠PQR is
यदि ‘O’ ΔPQR का अंत:केन्‍द्र हो और ∠POR = 115° हो, तो ∠PQR का मान क्‍या है ?

Options:

1) 40°
2) 65°
3) 50°
4) 25°

Correct Answer: 50°

Question 207.The inradius of triangle is 4 cm and its area is 34 sq. cm. the perimeter of the traingle is
एक त्रिभुज की अंत: त्रिज्‍या 4 से.मी. है और उसका क्षेत्रफल 34 वर्ग से.मी. है। त्रिभुज का परिमाप क्‍या है ?

Options:

1) 8.5 cm
8.5 से.मी.

2) 17 cm
17 से.मी.

3) 34 cm
34 से.मी.

4) 20 cm
20 से.मी.

Correct Answer: 17 cm
17 से.मी.

Question 208.If tanθ+cotθ = 2 then the value of tannθ + cotnθ is
यदि tanθ+ cotθ = 2 हो, तो tannθ + cotnθ का मान क्‍या होगा ?

Options:

1) 2n
2) 2n/2
3)
4) 2

Correct Answer: 2

Question 209.A certain number of men can do a piece of work in 60 days. If there were 6 men more, the work can be finished 20 days earlier. The number of men working is
कुछ व्‍यक्ति किसी काम को 60 दिन में कर सकते हैं। यदि 6 व्‍यक्ति और हों तो काम 20 दिन पहले पूरा हो सकता है। कार्यरत व्‍यक्तियों की संख्‍या कितनी है ?

Options:

1) 6
2) 12
3) 18
4) 24

Correct Answer: 12

Question 210.

Options:

1) 1
2) 1/3
3) 3
4) 4

Correct Answer: 3

Question 211.The area of a triangle ABC is 10.8 cm2. If CP = PB and 2AQ = QB then the area of the triangle APQ is
एक त्रिभुज ABC का क्षेत्रफल 10.8 से.मी.2 है। यदि CP = PB और 2AQ = QB हो, तो त्रिभुज APQ का क्षेत्रफल कितना है ?

Options:

1) 3.6 cm2
3.6 से.मी.2

2) 0.9 cm2
0.9 से.मी.2

3) 2.7 cm2
2.7 से.मी.2

4) 1.8 cm2
1.8 से.मी.2

Correct Answer: 1.8 cm2
1.8 से.मी.2

Question 212.ABCD is a trapezium in which AD||BC and AB = DC = 10 m. then the distance of AD from BC is
ABCD एक समलम्‍ब है जिसमें AD||BC और AB = DC = 10 मी. हो, तो AD से BC की दूरी ज्ञात कीजिये ?

Correct Answer: 3

Question 213.From the top of a building 60 metre high, the angle of depression of the top and bottom of a tower are observed to be 30° and 60°. The height of the tower in metre is
60 मी. ऊँची इमारत के शीर्ष से, एक टॉवर के शीर्ष एवं पाद के अवनति कोण 30° और 60° दिखाई देते हैं। टॉवर की ऊँचाई (मीटर में) कितनी होगी ?

Options:

1) 40
2) 45
3) 50
4) 55

Correct Answer: 40

Question 214.If a circle of radius 12 cm is divided into two equal parts by one concentric circle,then radius of inner circle is
यदि 12 से.मी. त्रिज्‍या वाले वृत्त को एक संकेंद्रित वृत्त द्वारा दो बराबर भागों में विभाजित किया जाता है, तो आंतरिक वृत्त की त्रिज्‍या कितनी होगी ?

Options:

1) 6 cm
6 से.मी.

2) 4 cm
4 से.मी.

3) 6√2cm
6√2 से.मी.

4) 4√2 cm
4√2 से.मी.

Correct Answer: 6√2cm
6√2 से.मी.

Question 215.If cosx = siny and cot ( x-40°) = tan (50°-y), then the value of x and y are ;
यदि cos x = sin y और cot (x-40°) = tan ( 50° – y) हो, तो x और y का मान क्‍या होगा ?

Options:

1) x = 70°, y = 20°
2) x = 75°, y = 15°
3) x = 85°, y = 5°
4) x = 80°, y = 10°

Correct Answer: x = 85°, y = 5°

The bar graph shows the number of males and females(in crores) in India during 1951-1991. Read the graph and answer the following questions
दिए गए बार ग्राफ, भारत में वर्ष 1951-1991 के दौरान पुरुषों और महिलाओं की संख्‍या को चित्रित करता है। ग्राफ का अध्‍ययन करें और निम्‍नलिखित प्रश्‍नों का उत्तर दीजिए।

Question 216. What was the approximate percentage of female population in India during 1991 ?
भारत में 1991 के दौरान महिला आबादी का अनुमानित प्रतिशत क्‍या था ?

Options:

1) 48.23
2) 48.02
3) 48.03
4) 48.33

Correct Answer: 48.23

Question 217. What was the approximate number of males in India in 1971 per thousands females
भारत में 1971 में प्रति हजार महिला पर पुरूषों की अनुमानित संख्‍या कितनी थी ?

Options:

1) 913
2) 1075
3) 1077
4) 1175

Correct Answer: 1077

Question 218. What is the ratio of the numbers of females in India in 1961 per thousand males to the number of males in India in 1991 per thousand females ?
भारत में 1961 में प्रति हजार पुरूषों पर महिलाओं की संख्‍या और भारत में 1991 में प्रति हजार महिलाओं पर पुरूषों की संख्‍या का अनुपात कितना है ?

Options:

1) 943:1077
2) 1077:943
3) 1073:913
4) 913:1073

Correct Answer: 913:1073

Question 219. Assuming that the rate of increase in the total population in India during 1991-2001 remains the same as that was during the period 1981-1991, estimate the total population in India in 2001.
यह मानकर कि भारत में 1991-2001 के दौरान कुल आबादी में प्रतिशत वृद्धि 1981-1991 की अवधि के दौरान प्रतिशत वृद्धि के बराबर थी, भारत में 2001 में कुल आबादी का आँकलन कीजिये।

Options:

1) 105.62 crores
105.62 करोड़

2) 106.25 crores
106.25 करोड़

3) 106.52 crores
106.52 करोड़

4) 105.26 crores
105.26 करोड़

Correct Answer: 106.25 crores
106.25 करोड़

Question 220.Find the least number which must be subtracted from 18265 to make it a perfect square

Options:

1) 30
2
) 38
3
) 40
4
) 45

Correct Answer: 40

Question 221.A and B together can do a piece of work in 36 days, B and C together can do it in 24 days. A and C together can do it in 18 days. The three working together can finish the work in

Options:

1) 8 days
2) 16 days
3) 30 days
4) 32 days

Correct Answer: 16 days




Question 222.Two adjacent sides of a parallelogram are 21 cms and 20 cms. The diagonal joining the end points of these two sides is 29 cms. The area of the parallelogram (in sq.cms) is

Options:

1) 240
2
) 120
3
) 210
4
) 420

Correct Answer: 420

Question 223.A dealer marks his goods 20% above cost price. He then allows some discount on it and makes a profit of 8%. The rate of discount is

Options:

1) 4%
2) 6%
3) 10%
4) 12%

Correct Answer: 10%

Question 224.Sum of two numbers is thrice their difference. Their ratio is

Options:

1) 1:2
2
) 2:1
3
) 3:1
4
) 1:3

Correct Answer: 2:1

Question 225.The average age of 36 students in a group is 14 years. When the teacher’s age is included in it, the average increases by one. The teacher’s age in years is

Options:

1) 31
2
) 51
3
) 36
4
) 50

Correct Answer: 51

Question 226.A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 875 gms for the kilogram weight. His gain in percentage is

Question 227.A’s salary is 50% more than that of B. Then B’s salary is less than that of A by

 

Question 228.Speed of a boat along and against the current are 14 kms/hr and 8 kms/hr respectively. The speed of the current is

Options:

1) 11 kms/hr
2) 6 kms/hr
3
) 5.5 kms/hr

4) 3 kms/hr

Correct Answer: 3 kms/hr

Question 229.If the simple interest on Rs. 1 for 1 month is 1 paisa, then the rate percent per annum will be

Options:

1) 10%
2
) 8%
3
) 12%
4
) 6%

Correct Answer: 12%

Question 230.If a/b + b/a = 1, then the value of a3 + b3will be

Options:

1) 1
2
) 0
3
) -1

4) 2

Correct Answer: 0

Question 231.If p = 99, then the value of p(p2+3p+3) will be

Options:

1) 999999
2
) 1000000
3
) 1000001
4
) 999998

Correct Answer: 999999

Question 232.If a-b=1 and a3-b= 61, then the value of ab will be

Options:

1) -20
2
) 20
3
) 30
4
) 60

Correct Answer: 20

Question 233.

Options:

1) 2a-b
2
) a+b

3) a-b
4
) 2a+b

Correct Answer: a-b

Question 234.The point where the 3 medians of a triangle meet is called

Options:

1) centroid
2) Incentre
3) Circumcentre
4) orthocentre

Correct Answer: centroid

Question 235.Δ ABC a right angled triangle has ∠B = 90° and AC is hypotenuse. D is its circumcentre and AB = 3 cms, BC = 4 cms. The value of BD is 

Options:

1) 3cms
2) 4 cms
3) 2.5 cms
4) 5.5 cms

Correct Answer: 2.5 cms

Question 236.Δ ABC is an equilateral triangle and D, E are midpoints of AB and BC respectively. Then the area of Δ ABC : the area of the trapezium ADEC is

Options:

1) 5:3
2
) 4:1
3
) 8:5
4
) 4:3

Correct Answer: 4:3

Question 237.

Options:

1) 75°
2
) 30°
3
) 150°
4
) 105°

Correct Answer: 105°

Question 238.

Options:

1) 1
2
) 0
3
) -1
4
) 2

Correct Answer: 0

Question 239.If x=aCosθCosΦ, y = aCosθSinΦ and z= aSinθ, then the value of x2+ y2 + z2 is

Options:

1) 2a2
2) 4a2
3) 9a2
4) a2

Correct Answer: a2

Question 240.A 1.6 m tall observer is 45 meters away from a tower. The angle of elevation from his eye to the top of the tower is 30°, then the height of the tower in meters is
(Take √3 = 1.732)

Options:

1) 25.98
2
) 26.58

3) 27.58
4) 27.98

Correct Answer: 27.58

Question 241.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :

If the below poverty line population of the village ‘X’ is 12160, then the population of village ‘S’ is

Options:

1) 18500
2) 20500
3) 22000
4) 20000

Correct Answer: 2200

Question 242.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :

The ratio of the below poverty line population of village ‘T’ to that of the below poverty line population of village ‘Z’ is

Options:

1) 11:23
2
) 13:11
3
) 23:11

4) 11:13

Correct Answer: 23:11

Question 243.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :

If the population of the village ‘R’ is 32000, then the below poverty line population of village ‘Y’ is

Options:

1) 14100
2) 15600
3) 16500
4) 17000

Correct Answer: 15600

Question 245.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :

In 2010, the population of ‘Y’ and ‘V’ increases by 10% each and the percentage of population below poverty line remains unchanged for all the villages. If in 2009, the population of village Y was 30,000, then the below poverty line population of village ‘V’ in 2010 is _____

Options:

1) 11250
2
) 12760
3
) 13140
4
) 13780

Correct Answer: 12760

Question 246.

Options:

1) 6
2) 5
3) 2√8
4) 3√6

Correct Answer: 5

Question 247.The lengths of diagonals of a rhombus are 24cm and 10cm the perimeter of the rhombus (in cm ) is :

Options:

1) 52
2) 56
3) 68
4) 72

Correct Answer: 52

Question 248.A dishonest shopkeeper professes to sell goods at his cost price but uses a false weight of 950 gms, for each kilogram. His gain percentage is 

Question 249.Ratio of A’s age to B’s age is 4:3. ‘A’ will be 26 years old after 6 years. The age of B now is 

Options:

1)

2) 12 years
3) 21 years
4) 15 years
Correct Answer: 15 years

Question 250.If the Arithmetic mean of 7, 5, 13, x and 9 is 10, then the value of x is

Options:

1) 10
2) 12
3) 14
4) 16

Correct Answer: 16

Question 251.A man sells an article at 15% profit. If he had sold it for ₹ 6 more, he would have gained 18%. The man bought the article for

Options:

1) 100
2) 150
3) 200
4) 250

Correct Answer: 200

 

Question 252.A’s salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he lose?

Options:

1) 25%
2) 50%
3)

4) No loss

Correct Answer: 25%

Question 253.A car moving in the morning fog passes a man walking at 4km/h. in the same direction. The man can see the car for 3 minutes and visibility is upto a distance of 130m. The speed of the car is :

Options:

1)

2)

3) 7km/h.
4) 5km/h.
Correct Answer:

Question 254.A money lender lends Rs. 400 for 3 years to a person and lends Rs. 500 for 4 years to the other person at the same rate of simple interest. If altogether he receives Rs. 160 as interest, what is the rate of interest per annum ?

Options:

1) 5%
2) 7%
3) 9%
4) 10%

Correct Answer: 5%

Question 255.If x = 1/(√2+1) then the value of x2 + 2x – 1 is

Options:

1) 2√2
2) 4
3) 0
4) 2

Correct Answer: 0

Question 256.If x + 1/x = √13, then 3x/(x2-1) equal to 

Options:

1) 3√13
2) √13/3
3) 1
4) 3

Correct Answer: 1





Question 257.O is an centre of a circle. P is an external point of it at distance of 13cm from O. The radius of the circle is 5cm. Then the length of a tangent to the circle from P upto the point of contact is 

Options:

1) √194cm
2) 10cm
3) 12cm
4) 8cm

Correct Answer: 12cm

Question 258.If θ is acute angle and sin(θ+18°)= 1/2, then the value of θ in circular measure is 

Options:

1) Π/12 radians
2) Π/15 radians
3) 2Π/5 radians
4) 3Π/13 radians

Correct Answer: Π/15 radians

Question 259.18 men or 36 boys working 6 hours a day can plough a field in 24 days. In how many days will 24 men and 24 boys working 9 hours a day plough the same field ?

Options:

1) 9
2) 10
3) 6
4) 8

Correct Answer: 8

Question 260.If a(x + y) = b(x – y) = 2ab, then the value of 2(x2 + y2) is

Options:

1) 2(a2 – b2)
2) 2(a2 + b2)
3) 4(a2 – b2)
4) 4(a2 + b2

Correct Answer: 4(a2 + b2)

Question 262.If x + 1/x = 6, then value of x2 + 1/x2 is

Options:

1) 23
2) 16
3) 34
4) 32

Correct Answer: 3

Question 263.G is the centroid of the equilateral triangle ABC, if AB = 9cm then AG is equal to 

Options:

1) 3√3cm
2) 3cm
3) 3√3/2cm
4) 6cm

Correct Answer: 3√3cm

Question 264.In the figure (not drawn to scale) given below, if AD = DC = BC and ∠BCE = 96°,then ∠DBC is

Options:

1) 32°
2) 84°
3) 64°
4) 96°

Correct Answer: 64°

Question 265.If θ is positive acute angle and 4sin2θ = 3, then the value of tan θ – cot θ/2 is 

Options:

1) 1
2) 0
3) √3
4) 1/√3

Correct Answer: 0

Question 266.The chord AB of a circle of centre O subtends an angle θ with the tangent at A to the circle. Then measure of∠ABO is

Options:

1) θ
2) 90° – θ
3) 90° + θ
4) 2 (180° – θ)

Correct Answer: 90° – θ

Question 267.From a point on a bridge across the river, the angles of depression of the banks on opposite sides of the river are 30° and 45° respectively. If the bridge is at a height of 2.5m from the banks, then the width of the river is (take √3 = 1.732)

Options:

1) 5.83m
2) 6.83m
3) 5.76m
4) 6.87m

Correct Answer: 6.83m
Question 268.The pie-chart given below show usage of materials in a construction of a house. Study the chart and answers the questions :

The percentage of steel used in the construction of a house

Options:

1) 10%
2) 12%
3) 20%
4) 36%

Correct Answer: 10%

Question 269.The pie-chart given below show usage of materials in a construction of a house. Study the chart and answers the questions :

The ratio of cement and bricks used in the construction is 

Options:

1) 3:4
2) 2:3
3) 4:3
4) 2:5

Correct Answer: 4:3

Question 270.The pie-chart given below show usage of materials in a construction of a house. Study the chart and answers the questions :

If the cost of cement is ₹ 5000/- then the labour cost is 

Options:

1) 5500
2) 6250
3) 9000
4) 4000

Correct Answer: 6250

Question 271.The pie-chart given below show usage of materials in a construction of a house. Study the chart and answers the questions :



The average of percentages of steel, cement and miscellaneous items used in the construction is

Options:

1) 10%
2) 25%
3) 20%
4) 35%

Correct Answer: 20%

Question 272.A & B together finish a job in 24 days, while A, B & C together can finish the same job in 8 days. C alone will finish the job in

Options:

1) 12 days
2) 14 days
3) 16 days
4) 24 days

Correct Answer: 12 days

Question 273.Area of the circle inscribed in a square of diagonal 6√2 cm (in sq cm) is 

Options:

1) 9 Π
2) 6 Π
3) 3 Π
49√2Π

Correct Answer: 9 Π

Question 274.The original price of a TV set is Rs. 6,000. If the price is discounted by 20% and then raised by 10% for service contract, the price charged by the shopkeeper is

Options:

1) Rs. 5400
2) Rs. 5280
3) Rs. 5100
4) Rs.4200

Correct Answer: Rs. 5280

Question 275.A certain sum of money was divided between A, B and C in the ratio 5:6:9. If A received Rs. 450 the sum divided was

Options:

1) 2000
2) 1800
3) 2250
4) 1000

Correct Answer: 1800

Question 276.By selling a bag at Rs. 230, profit of 15% is made. The selling price of the bag, when it is sold at 20% profit would be

Options:

1) Rs.250
2) Rs.205
3) Rs.240
4) Rs.200

Correct Answer: Rs.240

Question 277.The weights of two iron balls are 3.5 kg and 7.5 kg. What is the percentage weight of the 1st ball with respect to 2nd ball.

Question 278.A Bus travels at the speed of 36 km/hr, then the distance covered by it in one second is

Options:

1) 10 m
2) 15 m
3) 12.5 m
4) 13.5 m

Correct Answer: 10 m

Question 279.

Options:

1) (a+b)/(a-b)
2) -1
3) 2ab
4) 1

Correct Answer: 1

 

Question 280.The value of (1 – √2) + (√2 – √3) + (√3 – √4) + ….. + (√15 – √16) is 

Options:

1) 0
2) 1
3) -3
4) 4

Correct Answer: -3

Question 281.∆ABC and ∆DEF are two similar triangles and the perimeter of ∆ABC and ∆DEF are 30 cm and 18 cm respectively. If length of DE = 36 cm, then length of AB is 

Options:

1) 60 cm
2) 40 cm
3) 45 cm
4) 50 cm

Correct Answer: 60 cm

Question 282.If the length of a chord of a circle is equal to that of the radius of the circle, then the angle subtended, in radians, at the centre of the circle by chord is

Options:

1) 1
2) ∏/2
3) ∏/3
4) ∏/4

Correct Answer: ∏/3

Question 283.The value of (sec245o – cot245o) – (sin230o + sin260o) is

Options:

1) 1
2) 2√3
3) 0
4) 1/√2

Correct Answer: 0

Question 284.The average salary of male employees in a firm was Rs. 5200 and that of females was Rs. 4200. The mean salary of all the employees was Rs. 5000. What is the % of female employees?

Options:

1) 80%
2) 20%
3) 40%
4) 30%

Correct Answer: 20%

Question 285.

Options:

1) 1
2) -1
3) 4
4) 2√5

Correct Answer: 1

Question 286.The cube of 105 is

Options:

1) 1157625
2) 1175625
3) 1185625
4) 1158625

Correct Answer: 1157625

Question 287.In ∆ABC, ∠B is right angle, D is the mid point of the side AC. If AB = 6 cm, BC = 8cm, then the length of BD is 

Options:

1) 4 cm
2) 5 cm
3) 8 cm
4) 12 cm

Correct Answer: 5 cm

Question 288.The diagonals of two squares are in the ratio 5:2.The ratio of their area is

Options:

1) 5:6
2) 25:4
3) 5:4
4) 125:8

Correct Answer: 25:4

Question 289.The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60o and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is 

Options:

1) 2.3 m
2) 4.6 m
3) 9.2 m
4) 7.8 m

Correct Answer: 9.2 m

Question 290.The product of two 2-digit numbers is 2160 and their H.C.F. is 12. The numbers are

Options:

1) (12, 60)
2) (72, 30)
3) (36, 60)
4) (60, 72)

Correct Answer: (36, 60)

Question 291.The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Rs. 1. The sum (in Rs.) is:

Options:

1) 620
2) 630
3) 640
4) 625

Correct Answer: 625





Question 292.In a mixture of 25 litres, the ratio of milk to water is 4:1. Another 3 litres of water is added to the mixture. The ratio of milk to water in the new mixture is

Options:

1) 5:1
2) 5:2
3) 5:3
4) 5:4

Correct Answer: 5:2

(Question 293-296):-

Question 293.A constituency is divided in four regions A, B, C and D. Two candidates X & Y contested the last election from that constituency. The adjoining graph gives the break up of voting in the four regions. Study the graph and answer the following questions. 

Approximately how much percent of voters voted in favour of X?

Options:

1) 45.4
2) 47.5
3) 50
4) 225

Correct Answer: 47.5

Question 294.A constituency is divided in four regions A, B, C and D. Two candidates X & Y contested the last election from that constituency. The adjoining graph gives the break up of voting in the four regions. Study the graph and answer the following questions.

Approximately how much percent of voters did not caste their votes?

Options:

1) 4.9
2) 4.5
3) 0.23
4) 23

Correct Answer: 4.9

Question 295.A constituency is divided in four regions A, B, C and D. Two candidates X & Y contested the last election from that constituency. The adjoining graph gives the break up of voting in the four regions. Study the graph and answer the following questions. 

In region B, Y gets A% more votes than X. Find the value of A?

Options:

1) 24%
2) 21%
3) 19%
4) 15%

Correct Answer: 21%

Question 296.A constituency is divided in four regions A, B, C and D. Two candidates X & Y contested the last election from that constituency. The adjoining graph gives the break up of voting in the four regions. Study the graph and answer the following questions.

Nearly what percentage of his total votes did X receive from region B?

Options:

1) 30
2) 31
3) 32
4) 35

Correct Answer: 32

Question 297.A and B undertake a piece of work for Rs. 250 . A alone can do that work in 5 days and B alone can do that work in 15 days . With the help of C, they finish the work in 3 days . If every one gets paid in proportion to work done by them, the amount C will get is

Options:

1) Rs.50
2) Rs.100
3) Rs.150
4) Rs.200

Correct Answer: Rs.50

Question 298.Dealer purchased an article for Rs. 900 and fixes the list price in such a way that he gains 20% after allowing 10% discount, then the list price is

Options:

1) Rs.1180
2) Rs.1080
3) Rs.1200
4) Rs.1100

Correct Answer: Rs.1200

Question 299.Cost price of 28 articles is equal to Sale price of 21 articles, then percentage of profit is

Options:

1) 12%
2) 33⅓ %
3) 20%
4) 22%

Correct Answer: 33⅓ %

Question 300.In the last financial year, a car company sold 41,800 cars . In this year, the target is to sell 51,300 cars . By what percent must the sale be increased ?





Question 301.If the speed of a boat in still water is 20 km/hr and the speed of the current is 5 km/hr, then the time taken by the boat to travel 100 km with the current is

Options:

1) 2 hrs
2) 3 hrs
3) 4 hrs
4) 7 hrs

Correct Answer: 4 hrs

Question 302.If a sum of money doubles itself in 8 yrs, then the interest rate in percentage is ?

Options:

1) 8 ½%
2) 10%
3) 10 ½ %
4) 12 ½ %

Correct Answer: 12 ½ %

 

Question 303.If ( x – 5)2 + (y – 2)2 + (z – 9)2 = 0 , then value of (x + y – z) is

Options:

1) 16
2) -1
3) -2
4) 12

Correct Answer: -2

Question 304.

Options:

1) 2201
2) 2203
3) 2207
4) 2213

Correct Answer: 2207

Question 305.Points P , Q and R are on a circle such that ∠PQR = 40° and ∠QRP = 60° . Then the subtended angle by arc QR at the centre is

Options:

1) 80°
2) 120°
3) 140°
4) 160°

Correct Answer: 160°

Question 306.

Question 307.If α + β = 90° and α:β = 2:1, then the ratio of cosα to cosβ is

Options:

1) 1:√3
2) 1:3
3) 1:√2
4) 1:2

Correct Answer: 1:√3

Question 308.The least number to be added to 13851 to get a number which is divisible by 87 is

Options:

1) 18
2) 43
3) 54
4) 69

Correct Answer: 69

Question 309.Two numbers are in the ratio 3:5. If 6 is added to both of them, the ratio becomes 2:3. The numbers are

Options:

1) 21 and 35
2) 30 and 50
3) 24 and 40
4) 18 and 30

Correct Answer: 18 and 30

Question 310.The average weight of 10 parcels is 1.7 kg. Addition of another new parcel reduces the average weight by 60 gram. What is the weight , in kg, of the new parcel?

Options:

1) 1.04
2) 1.08
3) 1.4
4) 1.8

Correct Answer: 1.04

Question 311.

Options:

1) 1000
2) 9000
3) 1
4) 9

Correct Answer: 9

Question 312.

Options:

1) 1
2) 2
3) 3
4) 4

Correct Answer: 4

Question 313.In an isosceles triangle ΔABC, AB = AC and ∠A = 80°. The bisector of ∠B and ∠C meet at D. The ∠BDC is equal to 

Options:

1) 90 o
2) 100 o
3) 130 o
4) 80 o

Correct Answer: 130 o

Question 314.The length of a chord which is at a distance of 12 cm from the centre of a circle of radius 13 cm i

Options:

1) 10 cm
2) 5 cm
3) 6 cm
4) 12 cm

Correct Answer: 10 cm

Question 315.If Ɵ is positive acute angle and 7cos2Ɵ + 3 sin2Ɵ = 4, then the value of θ is

Options:

1) 60 o
2) 30 o
3) 45 o
4) 90 o

Correct Answer: 60 o

Question 316.Radius of cross section of a solid right circular cylindrical rod is 3.2 dm. The rod is melted and 44 equal solid cubes of side 8 cm are formed. The length of the rod is (Take Π = 22/7)

Options:

1) 56 cm
2) 7 cm
3) 5.6 cm
4) 0.7 cm

Correct Answer: 7 cm

Question 317.The angles of elevation of the top of a tower from two points at a distance of 4 m and 9 m from the base of the tower and in the same straight line with it are complementary. The height of the tower is 

Options:

1) 4 m
2) 7 m
3) 9 m
4) 6 m

Correct Answer: 6 m

Question 318.Study the histogram of marks (in Mathematics) distribution of 50 students of class IX and answer the following questions.

The number of students who have secured marks less than 60 is

Options:

1) 12
2) 15
3) 33
4) 7

Correct Answer: 33

Question 319.Study the histogram of marks (in Mathematics) distribution of 50 students of class IX and answer the following questions.

The average marks of the students are

Options:

1) 53.2
2) 45.5
3) 60.2
4) 55.5

Correct Answer: 53.2

Question 320.Study the histogram of marks (in Mathematics) distribution of 50 students of class IX and answer the following questions.

The number of students who have scored between 39 and 80 is

Options:

1) 22
2) 18
3) 37
4) 15

Correct Answer: 22

Question 321.Study the histogram of marks (in Mathematics) distribution of 50 students of class IX and answer the following questions.

Percentage of students who have secured marks more than 59 is

Options:

1) 13
2) 17
3) 34
4) 26

Correct Answer: 34

322.

1) 115

2) 121

3) 125

4) 127

Correct Answer: 121

Question 333.

Options:
1) 0
2) 1
3) 5
4) 6

Correct Answer: 0

Question 334.

Options:
1) ⅛
2) ½
3) ¼
4) 4

Correct Answer:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *